Nieuws

Benieuwd wat er zoal gebeurd met DNA?, volg LeveDNA!  Op Twitter de laatste DNA-ontwikkelingen; je zult versteld zijn wat er allemaal gebeurd en wat er met DNA kan. Op Facebook lees je regelmatig wat de LeveDNA! ambassadeurs zoal doen en meemaken. In onze Agenda kun je zien waar je ons tegen kunt komen, welke plannen uitgevoerd gaan worden en wanneer.

Een nieuw project: op zoek naar het supergen bij de tuinslak.

Samenwerking LeveDNA! & Sam Riedijk

Sam Riedijk is psycholoog en universitair docent bij de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus MC (Rotterdam). In haar werk begeleidt ze mensen die voor een erfelijkheidsonderzoek komen. Ze organiseert ook de minor "Genetica in de Maatschappij" voor derdejaars studenten van allerlei studies. Met LeveDNA! gaat ze onderwijs over DNA voor kinderen ontwikkelen.

Lees verder

Eerste wetenschappelijke publicatie LeveDNA!

Waar komt die vlinder vandaan.

Lees hoe een vraag aan LeveDNA! resulteerde in een DNA onderzoek en uiteindelijk een wetenschappelijke publicatie.

Lees verder

In actie

LeveDNA! is actief op vele fronten.  Ons laatste wapenfeit?  een eerste wetenschappelijke publicatie!   Een vraag van een natuurliefhebber over de herkomst van een vlinder in Zeeland was de aanzet voor een DNA-project. De vraag "Waar komen ze vandaan?" wisten we met DNA te beantwoorden: "Ze komen uit Frankrijk!".

Lees verder

Nieuwe ambassadeur: Gert Matthijs

LeveDNA! heeft een nieuwe ambassadeur, professor Gert Matthijs, moleculair geneticus, Universitair Ziekenhuis in Leuven (Belgie).

Lees verder

LeveDNA! groep wint Imagine posterchallenge

Scholieren van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft hebben met hun profielwerkstuk “Kenyan Coffee: Brewing A Solution” de posterchallenge van de Imagine scholierencompetitie gewonnen.

Lees verder

Biologieleraren enthousiast over metagenomics

Samen met LeveDNA en het Kandinsky College maakt de NBIC metagenomics toegankelijk voor andere scholen voor voortgezet onderwijs. Voor dit project namen twee leerlingen monsters uit de rivier de Waal. LeveDNA sequencete het 16 rDNA in deze monsters. Het NBIC ontwikkelt nu lesmateriaal.

Lees verder

Waar kom jij vandaan?

Wetenschappers van het in Zürich gevestigde genealogiecentrum iGENEA hebben voor hun onderzoek het DNA gereconstrueerd van Toetankhamon, die regeerde van 1333-1323 voor Christus.

Lees verder

Genen bepalen of je koriander lust

Koriander: heerlijk in Mexicaanse en Oosterse gerechten. Of een smerig goedje dat naar zeep ruikt. Waarschijnlijk bepalen je genen of je tot de korianderliefhebbers of -haters behoort.

Lees verder

Laatste updates

  • 1
  • 2
  • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

  • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

    Geesje de Vries

    Jurassic Park

  • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

    Marius van Heinder

    Partner en kinderen

  • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

    Melanie Fordes

    Mijn stamboom

  • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

    Jamal Achamlal

    Muzieksmaak

  • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

    Kim van der Linden

    Printen

Naar boven