Genen bepalen of je koriander lust
Koriander: heerlijk in Mexicaanse en Oosterse gerechten. Of een smerig goedje dat naar zeep ruikt. Waarschijnlijk bepalen je genen of je tot de korianderliefhebbers of -haters behoort.
Korianderhaters
Wat maakt koriander voor sommige mensen zo walgelijk? Neurowetenschapper Charles J. Wysocki ontleedde koriander met behulp van gaschromatografie, zodat alle bestanddelen apart onderzocht konden worden. De koriander werd hierbij verhit, waardoor de zepige geur vrijkomt.
Na een minuut of tien komt ook de lekkere, kruidige geur vrij, maar echte korianderhaters vinden de koriander dan nog steeds stinken. "Korianderhaters lijken de prettige, aromatische geur niet waar te nemen.
Het is mogelijk dat zij een gemuteerd receptorgen of receptoreiwit hebben dat het lekker ruikende bestanddeel zou moeten waarnemen. Of het receptorgen ontbreekt bij hen helemaal.", aldus Wysocki.
Zijn theorie is dat korianderhaters de geur van het bestanddeel dodecanal niet oppikken. Dit bestanddeel zorgt bij korianderliefhebbers nu juist voor de waarneming van een frisse geur. Het is zelfs mogelijk dat degenen die alleen iets zepigs ruiken bij koriander een vorm hebben van anosmie: gebrek aan reukzin.