Slakken en Supergenen
Een kleurrijke tuinslak onthult de evolutie van supergenen
NWO heeft in 2018 een subsidie toegekend aan drie wetenschappers van Naturalis, waaronder LeveDNA! ambassadeur Prof. Menno Schilthuizen, voor het project "Evolution of supergenes and the genetic basis of snail colour polymorphism". In dit project gaan de onderzoekers het supergen voor kleurvariatie van de huisjes bij tuinslakken (Latijnse naam Cepaea nemoralis) bestuderen.
Een "supergen" is een stukje DNA met verschillende genen die zó dicht opeen zitten dat ze als één geheel overgeërfd worden naar de volgende generatie. Er wordt gedacht dat supergenen essentieel zouden kunnen zijn voor het ontstaan van nieuwe soorten. De biologen van Naturalis gaan het genoom van de tuinslak ontrafelen om te bepalen welke genen verantwoordelijk zijn voor het kleurpatroon van het huisje, hoeveel het er zijn, en hoe zo’n supergen in elkaar zit. Zo kunnen we beter begrijpen hoe supergenen tot stand komen en functioneren.
Wil je nog veeel meer weten over supergenen, superkleuren, superslakken ...lees dan verder op Science Explained.
Op 25 april 2019, tijdens de jaarlijkse wereld DNA dag, hebben Suzanne Saenko (werkzaam op het NWO project) en Ken Kraaijeveld (ook een LeveDNA! ambassadeur) een natuurwandeling "DNA is overal" verzorgd in het Singelpark te Leiden. Daarbij hebben zij uiteraard ook de wonderlijke wereld van de tuinslakken verder werd toegelicht.
Slakken in ons projecten archief: Evolutie Megalab