DNA uit een gorilla van papier
LeveDNA! ambassadeur Barbara Gravendeel werd betrokken bij een bijzonder project. Bij het restaureren van het papier-maché model van een gorilla uit museum Booerhaave werd een bijzondere ontdekking gedaan. Het model was niet "leeg" maar bevatte een compleet skelet van een echte gorilla. Dit soort studiemodellen werden gemaakt tussen 1840 en 1870.
De gorilla is ernstig bedreigd en deze toevallige ontdekking geeft een mooie kans voor onderzoek. Er zijn momenteel nog vier ondersoorten gorilla’s in leven zijn; wat voor soort gorilla zit er in het papier maché model? Waren de verschillen tussen de ondersoorten vroeger groter of kleiner dan nu? De antwoorden kunnen ons helpen iets te zeggen over de overlevingskansen van de gorilla.
Het onderzoek wordt gedaan in een brred samenwerkingsverband binnen Generade (lees er meer over op de website van Naturalis). De stichting LeveDNA! draagt ook haar steentje bij: door de firma Agilent zo ver te krijgen een zogenaamde "exome capture kit" ter beschikking te stellen kan het onderzoek veel breder worden uitgevoerd. De kit is eigenlijk bedoeld voor onderzoek bij de mens, maar LeveDNA! ambassadeur Johan den Dunnen overtuigde iedereen er van dat hij ook voor de gorilla gebruikt kan worden. We zullen zien!