DNA molecuul

Een DNA molekuul bestaat uit 2 draden die in elkaar zijn gedraaid. Elke draad bestaat uit vier verschillende chemische bouwstenen, de DNA letters A, C, G en T.  A staat voor Adenine, C voor Cytosine, G voor Guanine en T voor Thymine. In een dubbele DNA-streng staat een A altijd tegenover een T en een C tegeonover een G. De beide strengen zijn daardoor als een soort ritssluiting aan elkaar verbonden, ze zijn complementair aan elkaar. DNA is hierdoor gemakkelijk te vermenigvuldigen: je maakt de twee draden los van elkaar en weet hoe de ontbrekende streng er uit moet zien.

James Watson (Wikipedia) en Francis Crick (Wikipedia) hebben de structuur van een DNA molecuul opgehelderd. Hun ontdekking werd op 25 april 1953 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature ("A Structure for Deoxyribose Nucleic Acid". Watson J.D. and Crick F.H.C. Nature 171, 737-738). Ter ere van deze ontdekking wordt daarom wereldwijd 25 april elk jaar gevierd als "DNA-dag".

Het DNA model heeft drie belangrijke eigenschappen: een DNA molecuul draait rechts-om, er is een brede en een smalle groef (major/minor groove), er zitten ongeveer 10-10.5 letters per volledige draai. Als je DNA-plaatjes tegenkomt zul je zien dat zo'n plaatje zelden correct is. LeveDNA! verzamelt op zijn facebook plaatjes van DNA dat de verkeerde kant op draait.

DNA is héél klein èn heel groot tegelijk. Een DNA molecuul heeft een dikte van 1,9 nanometer (19 Ångstrom, 0,0000019 mm). Per letter heeft DNA een lengte van 0,34 nanometer (0,00000034 mm). Per cel bevat het DNA van de mens daardoor ongeveer 2 meter DNA!  Aangezien de mens ~1 x 10e13 cellen heeft (10.000.000.000.000, Bianconi, 2013) zit er dus 20.000.000.000 km DNA in ons lichaam. De afstand van de aarde tot de zon is ongeveer 150 miljoen kilometer (150.000.000). Ons lichaam bevat dus genoeg DNA om bijna 70 keer heen en terug naar de zon te gaan. Onvoorstelbaar !!

Laatste updates

  • 1
  • 2
  • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

  • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

    Geesje de Vries

    Jurassic Park

  • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

    Marius van Heinder

    Partner en kinderen

  • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

    Melanie Fordes

    Mijn stamboom

  • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

    Jamal Achamlal

    Muzieksmaak

  • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

    Kim van der Linden

    Printen

Naar boven