Betrouwbaar?

Over het algemeen zijn de resultaten, de aanwezige DNA-varianten, betrouwbaar. Daarmee wordt bedoeld dat de methode die gebruikt wordt om de varianten in je DNA te bepalen degelijk zijn en weinig fouten maken. Dat wil niet zeggen dat hoe de test wordt uitgevoerd niet tot fouten kan leiden. Een diagnostisch laboratorium voert dergelijke testen uit onder strenge, wettelijk vastgestelde regels en deze laboratoria worden regelmatig gecontroleerd. Een onderzoekslaboratorium is niet gebonden aan wettelijke regels en wordt niet regelmatig gecontroleerd. Dat wil niet zeggen dat onderzoekslaboratoria maar aanrommelen. Het zegt alleen dat zij niet aan strengen regels zijn gebonden en niet worden gecontroleerd.

Fouten bij de uitvoering kunnen op vele manieren gemaakt worden. Er kan te weinig DNA gebruikt worden, het DNA kan vervuild zijn met chemische stoffen of ander DNA, het DNA van verschillende personen kan verwisseld worden, enz. Ook na het bepalen van de DNA-varianten kunnen fouten worden gemaakt. Uitslagen van verschillende personen kunnen verwisseld worden, er kan een verkeerde uitslag aan een gemeten variant worden gekoppeld en er kunnen tikfouten worden gemaakt.

De grootste verschillen ontstaan meestal doordat verschillende personen/bedrijven een andere conclusie trekken uit dezelfde meting. ...

De uitleg van de resultaten van een test aan de gebruiker is voor verbetering vatbaar. Dat geldt niet alleen voor testen besteld op internet, maar ook voor testen die in een ziekenhuis worden uitgevoerd. Het is erg lastig te bepalen hoe, afhankelijk van de persoon, zijn opleiding en zijn DNA-kennis, een resultaat het beste kan worden gegeven. We leren op dat gebied nog steeds hoe het nog beter kan.

Het grote voordeel van een DNA test uitgevoerd in een ziekenhuis is het persoonlijke contact. Voordat een test wordt uitgevoerd legt een arts uit wat er gaat gebeuren en hij legt uit wat er uit de test kan komen. Hij vraagt toestemming de test uit te voeren en welke resultaten je wel of juist niet wilt horen. Tijdens dit overleg is er ruimte voor vragen en kan de arts als hij denkt dat iets niet duidelijk is dat nogmaals uitleggen. Bestel je een test via het internet dan wordt er ook een uitleg gegeven, maar alleen op het scherm van je computer, tablet of telefoon. Gebruikers slaan die informatie soms over of begrijpen de uitleg niet en hebben niet de kans vragen te stellen. Persoonlijk contact met een deskundige wordt vaak aangeboden, maar daarvoor moet je extra betalen. Als gevolg hiervan kan iemand een test aanvragen terwijl niet zeker is dat hij goed begrijpt wat er gaat gebeuren.

 

Laatste updates

  • 1
  • 2
  • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

  • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

    Geesje de Vries

    Jurassic Park

  • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

    Marius van Heinder

    Partner en kinderen

  • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

    Melanie Fordes

    Mijn stamboom

  • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

    Jamal Achamlal

    Muzieksmaak

  • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

    Kim van der Linden

    Printen

Naar boven