Wat?
Wat wordt er door de DNA-testen nou bepaald? Eigenlijk twee afzonderlijke dingen; afkomst en erfelijk bepaalde eigenschappen. Bij afkomst wordt er gekeken naar waar je (verre) voorouders vandaan komen, hoe je familie in elkaar zit, en of er familieleden van je eerder ook een test hebben gedaan. De erfelijk bepaalde eigenschappen zijn een mix van leuk-om-te-weten, gezondheid en ziektes.
Onder leuk-om-te-weten eigenschappen wordt bijvoorbeeld gekeken naar uiterlijke kenmerken, smaak, reuk, karakter, e.d. In relatie tot gezondheid wordt gekeken naar bijvoorbeeld voeding en sport maar ook naar medisch relevante zaken als geslacht, bloedgroep en medicijngebruik. Bij ziektes wordt gekeken naar je risico op het krijgen van allerlei aandoeningen (diverse soorten kanker, Alzheimer, suikerziekte, hart- en vaatziekten, enz.), naar het risico dat jij een erfelijke aandoening krijgt en of jij mogelijk drager bent van een erfelijke aandoening.
De grens tussen deze groepen, leuk-om-te-weten gezondheid en ziekte, is vaag. Aan de ene kant zijn reuk en smaak onschuldige eigenschappen, ...maar als je een beroep uitoefent als erkend fijnproever ligt dat anders. Wat maakt het uit dat je weet of je bitter kunt proeven of welke ABO-bloedgroep je hebt, ...maar aan de andere kant kun je hier mogelijk uit afleiden dat je ouders niet je ouders kunnen zijn. Houd daar rekening mee voordat je de test doet.